Cafe Kummelskär - Mikkelinsaaret Etusivu    Majoitus   Alueen palvelut   Aukioloajat   Valokuvat ja videot    Majoitus    Historia    Ajankohtaista    Yhteystiedot           

Historia

Mikkelinsaarilla on pitkät perinteet ja 1980-luvulle asti siellä oli vielä kiinteää asutusta. Vanhimpien asutusmerkkien arvellaan olevan 1500-luvulta; metsästäjät ja kalastajat ovat asuneet Mikkelinsaarilla vuosisatoja. Mikkelinsaarilla oli vakituista asutusta vuodesta 1830 aina 1980-luvun loppuun saakka. Villskäretin saarella oli enimmillään 35 asukasta, jotka majoittuivat pääasiassa saaren isoimmassa taloryhmässä nimeltä Gårdarna.

Nykyään saaret ovat lomailijoiden ja turistien paratiisi. Vanha merivartioasema poistettiin käytöstä 1993. Se toimii nykyään luontoasemana, kesäisin lomailijoiden ja huvila-asukkaiden kahvilana. Aseman lisäksi kesällä voi vierailla myös Kummelskäretin 2 km pituisella luontopolulla, joka kiemurtelee pitkin vaihtelevaa saaristoluontoa. Polun varrella voi tutustua myös vanhaan saaristolaistilaan, joka on ollut saarella jo 1500-luvulta lähtien.

Suomen kansallisrunoilija Zacharias Topelius sanoi käydessään Mikkelinsaarilla, että täällä on saaria yhtä monta kuin vuodessa päiviä.

Merivartiosto toimi Kummelskäretillä vuosina 1950–1993. Entinen merivartiostorakennus, joka on kunnostettu luontoasemaksi, on nykyään Metsähallituksen omistuksessa.

Mikkelinsaarten saaristo on laaja ja käsittää lähes 300 saarta, karikkoa ja luotoa. Suurimmat saaret ovat nimeltään Källskär ja Villskär. Kiviset ja syvät rannat ovat tyypillistä alueen luontoa. Fladojen ja kluuvijärvien kalakanta ja linnusto ovat monipuolisia. Täysin koskemattomia metsäalueita on vähän, mutta maankohoamisen seurauksena paljastuu jatkuvasti uutta maata, jonka seurauksena syntyy vähitellen täysin koskematonta uutta metsää.